Cât de multe femei fac parte din comunitatea Trisquel?

13 respuestas [Último envío]
alejandro_blue
Desconectado/a
se unió: 11/07/2013

Salutări tuturor și pentru toți.

Mă întreb cât de multe femei fac parte din comunitatea Trisquel, ceea ce poveștile lor, experiențele, care principalele provocări și aspirațiile lor, atât în domeniul software-ului liber, desigur, lupta pentru egalitatea de gen.

Așa că am decis să publice acest post în toate forurile Trisquel.

Să vedem ce găsim.

Desigur, apreciez participarea ta.

O imbratisare.

dadix
Desconectado/a
se unió: 07/01/2013

Nu cred ca o sa gasim nici macar una.

tct
tct

I am a member!

Desconectado/a
se unió: 10/23/2011

O prietenă folosește de o lună Trisquel, instalat de mine și Florentin de la Ceata. O pot ruga să ne împărtășească impresiile ei. Anterior, o prietenă de la ApTI a folosit Trisquel timp de câteva luni.

teo z
Desconectado/a
se unió: 10/04/2015

Salut, Eu sunt Teo (de la Teodora). Folosesc Trisquel de o luna aproximativ, dar destul de rar. Mi l-am instalat (tehnic,Tibi si Florentin de la Ceata s-au ocupat de asta) din curiozitate, nefiind, recunosc, o sustinatoare convinsa a programelor libere. Asta poate pentru ca nu am nicio legatura cu domeniul IT si atunci poate nu vad asa bine cum ma afecteaza pe mine folosirea programelor "nelibere" sau care sunt beneficiile unui soft liber.
Pot sa spun ca am fost placut surpinsa de trisquel, de faptul ca e usor de utilizat, cel putin la un nivel basic asa cum il folosesc eu (ma asteptam sa fie ceva ce doar programatorii pot sa foloseasca). Mi se pare foarte fain ca poti sa descarci programe asa usor - programe care sunt validate ca fiind libere - si mai ales aplicatii pentru editarea imaginilor in format vectorial!
Pe de alta partea, lucrurile mai putin bune sunt: Unu. office-ul Libre pare asa un pic din anii 90, dar nu asta e problema, ci faptul ca e foarte frustrant sa il folosesti pentru documente create in Microsoft Word (si invers). Asa ca acum imi aduc mai des laptopul de la birou pentru a lucra pe el acasa pentru ca transferul si salvarea de documente office de pe un laptop pe altul a devenit un pic enervanta si ineficienta.
Doi. Mi se pare ca bateria la laptop se termina mai repede. E adevarat ca sistemul acesta consuma mai mult?
Trei. Inca nu mi-am dat seama cum se schimba limbile la tastatura. De aici lipsa diactriticelor. Ma scuzati.

All in all, inca nu renunt la Trisquel - mai e de descoprit. In plus, vreau sa inteleg mai bine ce e cu programele libere si de ce merita sa lupti pentru ele.

Cam atat.
Numai bine,
Teo

donpedro
Desconectado/a
se unió: 12/23/2015

Teo, sa nu renunti la Trisquel, e stabil, modern, are suport pe termen lung, e bazat pe Ubuntu, consuma eficient resursele (incearca numai Trisquel Mini pe un netbook modest sau abrowser web browser), e liber si curat, recomanda-l si prietenelor tale, http://www.gnu.org/philosophy/philosophy.ro.html. Da, sunt multe de descoperit, iata o posibila rezolvare la "problema" cu schimbarea limbilor de intrare la tastatura: click-dreapta pe bara de sarcini (cea de jos), alegi add/ remove panel items, iti apare panel preferences si apesi add, alegi keyboard layout handler, simplu, apoi click-dreapta pe pictograma nou aparuta si apar setarile, poti alege text sau poti debifa keep system layouts (limba implicita aleasa la instalare), se apasa add, adaugi ro, de exemplu! Bafta, Teo!

tct
tct

I am a member!

Desconectado/a
se unió: 10/23/2011

M-am întâlnit cu Teo să o ajut să-și pună două aranjamente de tastatură (ea dorește să aibă engleza + româna standard, nu pentru programatori) și se pare că în Trisquel 7 (eu încă folosesc 6), nu apare comutatorul de limbă în dreapta jos, pe bara de sistem. Și nu merge decât la prima dată comutarea limbii din taste (tasta super + tasta spațiu), apoi nu mai merge.

O altă problemă în Trisquel 7 de pe calculatorul ei, cu toate actualizările făcute, este că apăsarea lungă a tastelor săgeată-stânga, săgeată-dreapta și „backspace” nu are ca efect deplasarea continuă la stânga, deplasarea continuă la dreapta, respectiv ștergerea continuă a caracterelor din spate. Este necesară apăsarea de mai multe ori, apăsarea continuă nu funcționează.

Puteți să confirmați că și voi întâmpinați aceste probleme în Trisquel 7 (varianta implicită, cu GNOME)?

donpedro
Desconectado/a
se unió: 12/23/2015

$ dconf write /com/canonical/indicator/keyboard/visible true
a fost solutia mea pentru afisarea limbilor de intrare in taskbar pe trisquel 7.0 gnome 3.8.4!

Screenshot from 2016-01-12 16:57:32.png
teo z
Desconectado/a
se unió: 10/04/2015

Super! Am rezolvat problema cu limbile. Thx, @donpedro!

donpedro
Desconectado/a
se unió: 12/23/2015

Ma bucur si eu! Sper ca acum incepi sa vezi cu alti ochi sistemele de operare gnu + linux, in general. Nu exista sistem perfect, nici macar cele comerciale, insa conteaza sa-l utilizezi si, utilizandu-l, sa impartasesti si altora problemele tale (cum, de-altfel, ai si facut) - poate nici nu banuiesti, dar poti contribui la imbunatatirea acestuia. In plus, prin confirmarea ta privind schimbarea limbilor la tastatura, ai ajutat (si) pe altii sa treaca la descoperirea/ rezolvarea altor probleme si, deopotriva, sa (re)castigam utilizatori, ca si comunitate!

tct
tct

I am a member!

Desconectado/a
se unió: 10/23/2011

Programele libere oferă 4 libertăți fundamentale utilizatorului, pot fi și sunt folosite și în scopuri comerciale, pe scurt comercializate. Deci te rog să nu folosești termenul „comercial” când te referi la un program sau sistem neliber, pentru că provoci confuzii:

http://www.gnu.org/philosophy/words-to-avoid.en.html#Commercial

Mulțumesc!

donpedro
Desconectado/a
se unió: 12/23/2015

Stimabile, referitor la strecurarea nefericita a termenului de "comercial" in comentariul meu anterior, nu accept ideea ca "provoc" confuzii, ci ca "pot provoca" confuzii, in sensul promovat aici, mai ales ca era o atitudine pro-GNU, iar din contextul respectiv reiese clar ceea ce am vrut sa spun, chiar daca nu se incadra in controversatele dogme! Era un moment de bucurie, nu manuiam o grenada... Puteai sa indulcesti observatia savanta cu un pic de respect, mai ales ca persoana vizata, tocmai din anturajul tau, se plangea la un moment dat ca nu prea a inteles treaba cu libertatile. Stii, cateodata intentia conteaza, poate era mai nimerita o lamurire... impersonala, om fi mai multi cu musca pe caciula! In regula, am reflectat si nu ma mai misc din banca, am inteles!

crismblog
Desconectado/a
se unió: 11/20/2012

1. O versiune nouă de LibreOffice o poți descărca de aici. Cea mai nouă versiune este, versiunea 5, care este mult îmbunătățită.

2. Pentru bateria de laptop aplică ce am scris aici

3. Setările trebuia să se facă de la tastatură din "configurări de sistem", dar din ce am observat eu, nu este nici o setare. Poate nu m-am uitat cum trebuie.

dadix
Desconectado/a
se unió: 07/01/2013

@teo z
Felicitari pentru incercare.

teo z
Desconectado/a
se unió: 10/04/2015

Mersi, @dadix!