Problem with the output to the external Monitor

8 Antworten [Letzter Beitrag]
yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

Hello Trisquel users !

I am facing an "issue" after upgrade from toutatis to belenos (the upgrade went smoothly, thanks quidam for making smooth transition !), which results in my external Samsung VGA LCD monitor not getting any output from my laptop's VGA port. Previously I had a virtual dual-screen setup, which worked, and the external monitor got the picture, when I started X/gdm (not before) but now the command "xrandr" which is supposed to list the outgoing outputs gives an error:

root@trisquel# xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 1366 x 768, current 1366 x 768, maximum 1368 x 768
default connected primary 1366x768+0+0 0mm x 0mm
1366x768 0.0*
1368x768 0.0

Previously it listed "VGA-0" as secondary output which went to my external monitor, so I was able to use the virtual screen solution there. I should add that the /etc/X11/xorg.conf file hasn't changed during the upgrade and remained the same as being used in toutatis.

root@trisquel# lspci -v |grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 7340] (prog-if 00 [VGA controller])

I already googled up the "xrandr" error, but couldn't find anything related that would fix my issue, I assume that it could be maybe a (proprietary) driver related issue ?

Any hints are appreciated, I can paste more commands if needed to investigate the error ...

Thank you !

Magic Banana

I am a member!

Online
Beigetreten: 07/24/2010

/etc/modprobe.d/disable-radeon.conf blacklists the radeon driver. Comment its only line by making it start with "#":
$ sudo sed -i 's/^/#/' /etc/modprobe.d/disable-radeon.conf

Then update the initramfs:
$ sudo update-initramfs -u

A reboot later, the problem might be solved.

yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

Hi Magic Banana,

It seems that commenting the radeon line, doesn't solve my issue.

Regards,
Jan

yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

bump

yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

bump, still looking for solution.

yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

bump

Magic Banana

I am a member!

Online
Beigetreten: 07/24/2010

You could try a more recent kernel taken from Jason Self's repository: http://jxself.org/linux-libre/

I doubt it would change anything but it is worth a try.

yang
Offline
Beigetreten: 04/25/2012

Hi !

I had all the recent jxself's kernels for the past 1 year, but it doesn't solve the issue.

Regards,
Jan

Mzee
Offline
Beigetreten: 07/10/2013

Does a reboot help? For me, that did the trick when I ran into a similar issue.