Laptopuri libere

4 risposte [Ultimo contenuto]
crismblog
Offline
Iscritto: 11/20/2012

Ce părere aveți de cele două noi laptopuri apărute și care sunt cu o licență liberă?

Libreboot X200 http://shop.gluglug.org.uk/product/libreboot-x200/
Librem 15 https://www.crowdsupply.com/purism/librem-laptop

dadix
Offline
Iscritto: 07/01/2013

Libreboot este certificat de FSFsi costa putin.
Librem 15 inca nu se stie ce va avea. Daca va fi certificat de catre FSF o sa fie o alegere buna pentru cei care au bani ca la pretul de peste 1000 dolari nu sunt multi care isi permit.

tct
tct

I am a member!

Offline
Iscritto: 10/23/2011

@crismblog, nici Libreboot x200 de la Gluglug nu este un calculator portabil (laptop) liber, în sensul că nu are scheme libere pentru componente (free hardware designs), ci este compatibil cu programele libere, respectă libertățile utilizatorilor de programe de calculator. Este 100% funcțional cu o distribuție liberă a sistemului GNU (precum Trisquel sau Parabola) și cu BIOS-ul înlocuit cu Libreboot.

@dadix, până la urmă Librem a fost o petardă, nu are BIOS liber și nu sunt sigur că toate componentele (placa grafică, Bluetooth etc.) sunt compatibile cu programele libere. Parcă citeam că placa de rețea fără fir au ales-o să fie Atheros în cele din urmă, dar nu știu ce au făcut în privința plăcii grafice. Oricum, BIOS-ul nu e liber. S-ar putea ca portabilele de la ThinkPenguin să fie mai compatibile cu programele libere decât e Librem.

crismblog
Offline
Iscritto: 11/20/2012

Sunt curios dacă mai există și alte laptopuri asemănătoare cu cele precizate de mine mai sus.

tct
tct

I am a member!

Offline
Iscritto: 10/23/2011

Lemote Yeeloong, este portabilul pe care l-a folosit Richard mai mult timp, înainte să folosească x200 de la Gluglug, care înlocuiește BIOS-ul cu Libreboot. Dar Yeeloong era vândut de Lemote preinstalat cu Debian (care nu e distribuție liberă) și nici nu știu dacă mai este vândut, dar oricum are performanțe mai slabe decât Gluglug x200 și are o arhitectură diferită de procesor (MIPS), iar nu toate distribuțiile (libere) sunt portate pe arhitectura asta, în timp ce toate o suport pentru x86.

https://stallman.org/stallman-computing.html
http://www.lemote.com/en/products/Notebook/2010/0310/112.html