Mounting USB devices

18 risposte [Ultimo contenuto]
titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

Hi

When inserting a key or a USB hard drive, installation is not done automatically.

The disc or USB key are recognized insertion.

dconf > org > gnome > desktop > automount = true / automount-open = true

$ gsettings get org.gnome.desktop.media-handling automount
true

Something is missing ?

pogiako12345
Offline
Iscritto: 07/11/2014

Are you a Filipino?

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

Non, je suis Français.

a_slacker_here
Offline
Iscritto: 06/30/2013

Could you check if autoFS is installed?

If it wasn't installed, install it and reboot.

If it was installed, please, insert the usb, summon a terminal, and type the following:

$ sudo fdisk -l

And paste the output in the forums so we can look at it.

Then type:

$ sudo blkid

And paste the output.

Let's see if there is a problem with the format.

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

Hi

autofs was not installed; I installed and reboot but no change.

HDD-USB
sudo fdisk -l
Disk /dev/sdc: 500.1 GB, 500105740288 bytes
255 têtes, 63 secteurs/piste, 60801 cylindres, total 976769024 secteurs
Unités = secteurs de 1 * 512 = 512 octets
Taille de secteur (logique / physique) : 512 octets / 512 octets
taille d'E/S (minimale / optimale) : 512 octets / 512 octets
Identifiant de disque : 0x0002941a
Périphérique Amorçage Début Fin Blocs Id. Système
/dev/sdc1 2048 976769023 488383488 7 HPFS/NTFS/exFAT
sudo blkid
/dev/sdc1: LABEL="HDD500WD" UUID="F47A46D67A4694F0" TYPE="ntfs"

USB-KEY
sudo fdisk -l
Disque /dev/sdc : 8004 Mo, 8004304896 octets
19 têtes, 5 secteurs/piste, 164562 cylindres, total 15633408 secteurs
Unités = secteurs de 1 * 512 = 512 octets
Taille de secteur (logique / physique) : 512 octets / 512 octets
taille d'E/S (minimale / optimale) : 512 octets / 512 octets
Identifiant de disque : 0x00043adf
Périphérique Amorçage Début Fin Blocs Id. Système
/dev/sdc1 2048 15632383 7815168 b W95 FAT32
sudo blkid
/dev/sdc1: LABEL="USB8GO" UUID="8313-8715" TYPE="vfat"

a_slacker_here
Offline
Iscritto: 06/30/2013

Interesting, Autofs was installed by default in Ubuntu 12.04... Ok, remove Autofs and do the following:

First, get root privileges and type this:

# mkdir /media/usb0

then:

# nano /etc/fstab

Add the following line at the end without removing anything inside fstab.

/dev/sdc1       /media/usb0     auto    rw,user,noauto,umask=0  0       0

Reboot and tell us if it works. Don't forget to acces the file manager.

I'm still in a Debian machine so I cannot check all Trisquel's system by myself... sorry

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

After what you said and restart => no better.

In addition, I installed usbmount and pmount, restart.

Now insert the USB key, it goes well, I see the icon on the desktop.
When I want to disassemble, against it by asking for my password, but only the first time.

If I restart again when I want to disassemble it requires password.

a_slacker_here
Offline
Iscritto: 06/30/2013

strange indeed. It will pass a lot of time until I have Trisquel 7 on my laptop so I can find alternative solutions, I will share them with you if I find them.

Thank you and sorry

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

Finally, I gave everything to the original state.

I open nautilus and in the left pane I click on the media to rise.

It will also ... until perhaps another solution.

lap4fsf
Offline
Iscritto: 10/12/2014

titi,

Seems you are using Trisquel(default) desktop enviornment, where I too have encountered this problem. Try logging in using the Gnome desktop enviornment.(Click the Icon of Trisquel near to your name in login screen and select GNOME.)

By the way, I have submitted a bug report; If interested you can follow it.
https://trisquel.info/en/issues/12790

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

Hi lap4fsf

I am with 7.0 trisquel original (recent installation).
At login, I do not have the opportunity to choose the Gnome session.

So I installed the gnome-session package and reboot.
At login, I have the choice Gnome session and session Trisquel (default).
I choose Gnome session and I get ... nothing, blocking.

Is something missing ?

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Did you install the gnome-shell package too?

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

No, just gnome-session.

Perhaps should we add gdm ?

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

I have gdm install because I updated from Trisquel 6. I will try to remove it and see. But I assume you selected the GNOME session to use GNOME Shell, didn't you? So, you definitely need the gnome-shell package installed!

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Confirmed: the GNOME session perfectly works without GDM.

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014

No, I have installed gnome-session because I do not want to use gnome-shell.

===
To test I installed gnome-shell and obviously it works well.
But I prefer Gnome3 trisquel sauce.

onpon4
Offline
Iscritto: 05/30/2012

The Trisquel environment is started by trisquel-session, not gnome-session. gnome-session is for GNOME Shell, which is the default GNOME environment.

davidnotcoulthard (non verificato)
davidnotcoulthard

Is gvfs installed?

titi
Offline
Iscritto: 11/06/2014