Plymouth never starts

18 risposte [Ultimo contenuto]
sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

I've just switched to Trisquel and I'm not sure how to get plymouth working. As far as I can tell, it should function out of the box and present me with some sort of graphical display on boot, but that is not the case. All that happens on boot is that a large quantity of text scrolls past the screen too quickly to read. This text may be errors, but I can't read it. I am then given the opportunity to enter my disk encryption password, and boot continues. None of this occurs in any sort of graphical setting.

Hardware is a Libreboot Thinkpad X-60.

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Let us see the content of your /etc/default/grub.

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

Attached is my /etc/default/grub file. I have run update-grub or update-grub2 every time I've modified it.

AllegatoDimensione
grub.txt 1.28 KB
Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010
  1. Try to comment the definition of GRUB_GFXMODE:
    $ sudo sed -i 's/^GRUB_GFXMODE/#&/' /etc/default/grub
  2. Apply the change:
    $ sudo update-grub
  3. Reboot and see whether the splash screen is shown.
sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

It didn't seem to make a difference. I've noticed that during startup when everything is scrolling very quickly, the console's text changes resolution. Could this be because KMS is not starting early enough?

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Anything wrong in /var/log/boot.log that would explain why the system insists on showing you the init sequence?

And do you really have a Plymouth theme installed? "plymouth-theme-trisquel-logo" is installed by default. What is the content of /lib/plymouth/themes/default.plymouth? What about that of /etc/initramfs-tools/conf.d/splash?

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

/etc/initramfs-tools/conf.d/splash contains only the line "FRAMEBUFFER=y"

/lib/plymouth/themes/default.plymouth contains:

[Plymouth Theme]
Name=Trisquel-logo
Description=Trisquel-logo example plugin.
ModuleName=script

[script]
ImageDir=/lib/plymouth/themes/trisquel-logo
ScriptFile=/lib/plymouth/themes/trisquel-logo/trisquel-logo.script

[script-env-vars]
example_env_var=example env var value

I've attached the output of my boot.log file. I didn't notice anything wrong in it.

AllegatoDimensione
bootlog.txt 4.24 KB
Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Everything seems alright. Given your /etc/initramfs-tools/conf.d/splash (which is mine as well), I believe Plymouth uses the framebuffer and not KMS.

I do not understand what goes wrong. Do /lib/plymouth/themes/trisquel-logo and /lib/plymouth/themes/trisquel-logo/trisquel-logo.script exist? I guess so. I would then try to update the initramfs:
sudo update-initramfs -u

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

Updating initramfs did nothing. I did get the following message while running the update:

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.13.0-71-lowlatency
W: mdadm: /etc/mdadm/mdadm.conf defines no arrays.

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

That warning is shown because you do not use RAID. Nothing wrong with it.

I am running out of idea to diagnose your problem. Anyone else?

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

That warning is shown because you do not use RAID. Nothing wrong with it.

I am running out of idea to diagnose your problem. Anyone else?

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

Updating initramfs did nothing. I did get the following message while
running the update:

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.13.0-71-lowlatency
W: mdadm: /etc/mdadm/mdadm.conf defines no arrays.

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Everything seems alright. Given your /etc/initramfs-tools/conf.d/splash
(which is mine as well), I believe Plymouth uses the framebuffer and not KMS.

I do not understand what goes wrong. Do /lib/plymouth/themes/trisquel-logo
and /lib/plymouth/themes/trisquel-logo/trisquel-logo.script exist? I guess
so. I would then try to update the initramfs:
sudo update-initramfs -u

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

/etc/initramfs-tools/conf.d/splash contains only the line "FRAMEBUFFER=y"

/lib/plymouth/themes/default.plymouth contains:

[Plymouth Theme]
Name=Trisquel-logo
Description=Trisquel-logo example plugin.
ModuleName=script

[script]
ImageDir=/lib/plymouth/themes/trisquel-logo
ScriptFile=/lib/plymouth/themes/trisquel-logo/trisquel-logo.script

[script-env-vars]
example_env_var=example env var value

I've attached the output of my boot.log file. I didn't notice anything wrong
in it.

Magic Banana

I am a member!

Offline
Iscritto: 07/24/2010

Anything wrong in /var/log/boot.log that would explain why the system insists
on showing you the init sequence?

And do you really have a Plymouth theme installed?
"plymouth-theme-trisquel-logo" is installed by default.

lembas
Offline
Iscritto: 05/13/2010

What kind of a GPU is there on that thing?lspci

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

It's just the basic Intel integrated GPU, I believe:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [AHCI mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82573L Gigabit Ethernet Controller
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b4)
05:00.1 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 09)
05:00.2 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 18)

sanchezman
Offline
Iscritto: 12/09/2015

It's just the basic Intel integrated GPU, I believe:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and
945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS,
943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME,
943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition
Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1
(rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2
(rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3
(rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4
(rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI
Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI
Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI
Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI
Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI
Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge
(rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller
(rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA
Controller [AHCI mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82573L Gigabit Ethernet
Controller
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
(PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b4)
05:00.1 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev
09)
05:00.2 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host
Adapter (rev 18)

lembas
Offline
Iscritto: 05/13/2010

What kind of a GPU is there on that thing?lspci