Trisquel just died on my Libre oot X60, abrowser would not start so I tried to reboot but it won't go past a busybox promt.

9 replies [Last post]
northernarcher
Offline
Joined: 12/24/2014

I don't know what to do. I'm in the middle of class typing this on my phone.I tried to use Abrowser and I got a pop up that said abrowser was already running. In a terminal i tried to do killall abrowser but it said no process found. I could not make abrowser run. So I tried to reboot but it wont do that. I type my password to decrypt my hard drive and that works but then it goes to a busybox prompt that I cannot get part because I'm ignorant of busybox and I don't know what I'm supposed to be doing there. 'Continue' does not do anything. 'Exit' shows a loading bar for a millionth of a second before going back to the busybox screen again. I really need to get back to doing my homework and I'm really lost. I don't understand what to do. I really need help. Please. Thank you for any advice.

AttachmentSize
20180416_163441.jpg1.71 MB
20180416_163441.jpg1.71 MB
chaosmonk

I am a member!

I am a translator!

Offline
Joined: 07/07/2017

Something similar happened to me (the initramfs thing) with Trisquel 8 a few months ago. The solution here[1] fixed the problem for me.

(initramfs) fsck /dev/mapper/ubuntu--vg-root

[1] https://askubuntu.com/questions/781315/ubuntu16-04-boots-into-initramfs

chaosmonk

I am a member!

I am a translator!

Offline
Joined: 07/07/2017

Then again, I was more or less blindly trying things until something worked and never actually understood what the problem was, so maybe you should wait for someone smarter than I to respond before trying anything.

northernarcher
Offline
Joined: 12/24/2014

Error 2, not found

2018-04-16 18.12.11.jpg
chaosmonk

I am a member!

I am a translator!

Offline
Joined: 07/07/2017

Can you use tab completion to see what is inside /dev/mapper or /dev?

kpengboy
Offline
Joined: 09/08/2013

What is the output of `cat /proc/cmdline`?

CalmStorm

I am a member!

Offline
Joined: 12/31/2014

Use lxterminal and kill abrowser

Simple yes? hehe...

oh wait, you got into busybox... after rebooting...? that is bad. Try a different kernel if you have one. just a thought.

Magic Banana

I am a member!

Offline
Joined: 07/24/2010

Don't you have a live system you could boot and do your urgent homework in?

jules_verne
Offline
Joined: 01/02/2017

This is probably the best solution for now.

northernarcher
Offline
Joined: 12/24/2014

So here's what actually worked. I changed

fsck /dev/mapper/ubuntu--vg-root

to

fsck /dev/mapper/trisquel--vg-root

And I got my system back.